Confederaţia Europeană a Sindicatelor a organizat miercuri o zi de acţiune în mai multe ţări pentru a protesta faţă de politica de austeritate devenită la ordinea zilei aproape în toate ţările europene. Această mobilizare are deocamdată semnificaţia unui avertisment dar ar putea anunţa o perioadă de frământări sociale în Europa.
Confederaţia Europeană a Sindicatelor a organizat miercuri o zi de acţiune în mai multe ţări pentru a protesta faţă de politica de austeritate devenită la ordinea zilei aproape în toate ţările europene.
Această mobilizare are deocamdată semnificaţia unui avertisment dar ar putea anunţa o perioadă de frământări sociale în Europa.
Avertismentul a fost foarte vizibil miercuri la Bruxelles unde a fost organizată, în mod simbolic, principala manifestaţie. Un avertisment adresat unei Europe care a fost convinsă că liberalizarea pieţelor va aduce bunăstare pentru toţi.
Ori, ce constată astăzi europeanul de rând: că pieţele atunci când sunt lăsate ele să-şi dicteze legile, duc la aberaţii şi la distrugerea avantajelor sociale. Pe ansamblul Europei numărul şomerilor a crescut cu 40 la sută din 2008 încoace.
O cifră teribilă care vorbeşte de la sine despre o gravă criză a capitalismului dar şi a modelului european. Nu este de mirare deci că astăzi avem manifestaţii la Bruxelles şi la Madrid, la Lisabona şi la Varşovia, sau în ţările din estul Europei. În mod paradoxal, înainte de integrarea lor europeană, ţările Europei de Est erau mai optimiste, credeau în ceva, aveau un proiect de viitor.
Astăzi, în ţări precum România, Ungaria, Letonia sau Bulgaria moralul populaţiei este foarte scăzut. Iar "construcţia europeană" despre care se tot vorbeşte de ani şi ani de zile, a luat forma şomajului, a reducerii cu 25 la sută a salariilor, şi a măsurilor de austeritate bugetară.
Oamenii nu se recunosc deci în această Europ