În Franţa, în timp ce deputaţii analizează o nouă lege privind imigraţia, autorităţile publică noi cifre privind prezenţa străinilor pe teritoriul Hexagonului. Dincolo de unele polemici, cum ar fi cele recente, Franţa chiar este o ţară unde vin să se instaleze mulţi străini. Circa două milioane de străini primesc pe an vize de şedere de scurtă durată, de până la trei luni.
În Franţa, în timp ce deputaţii analizează o nouă lege privind imigraţia, autorităţile publică noi cifre privind prezenţa străinilor pe teritoriul Hexagonului.
"France, terre d'asile"... Cine nu a auzit această sintagmă, care vorbeşte mult despre o anumită imagine pozitivă a Franţei, ţară care îi primeşte cu braţele deschise pe năpăstuiţii de pe alte meridiane, pe cei persecutaţi şi pe cei însetaţi de gustul libertăţii ?
Trebuie spus că dincolo de unele polemici, cum ar fi cele recente, Franţa chiar este o ţară unde vin să se instaleze mulţi străini. Cam două milioane de străini primesc pe an vize de şedere de scurtă durată, de până la trei luni.
În 2009, au fost eliberate peste 175 de mii de cărţi de sejur pe durată lungă pentru persoane din afara Europei. În această cifră intră şi aproape 11 mii de oameni, care au primit drept de azil. Tot aşa, anul trecut, au fost naturalizaţi francezi 136 de mii de străini, dintre care 16 mii prin căsătorie.
Pe lângă aceste categorii de persoane, ar mai trebui luaţi în considerare şi clandestinii, evaluaţi între două sute de mii şi patru sute de mii de persoane.
Nu este deci de mirare că autorităţile franceze îşi pun periodic întrebări în legătură cu capacitatea Franţei de a primi noi străini, de a-i integra, de a le asigura o viaţă decentă şi un viitor. Mai nou, Franţa încearcă o anumită selecţie, altfel spus primirea acelor străini susceptibili să servească şi nevoile economiei franceze.
Principalele ţări de unde vine f