La protestul organizat ieri de Blocul Naţional Sindical au participat puţin peste 5.000 de oameni. Liderii anunţaseră prezenţa a 10.000 de angajaţi din sistemul bugetar şi din cel privat. Sursa: Theodor Pană
Televiziunile de ştiri au luat-o, ieri, mult înaintea autocarelor cu protestatari. Încă de la ora 9.00, în dreptul Muzeului "Antipa", din Capitală, funcţionau la capacitate maximă două ministudiouri, pe la care se perindau eternii analişti ai naţiunii. În timp ce lavalierele preluau discursuri nervoase, vădit mobilizatoare, o mână de pensionari se aciuau pe băncile din proximitate, în speranţa că se va găsi vreun microfon şi pentru ei.
Cât jandarmii instalau gărduleţele, sindicalişti bine-dispuşi de prin partea locului se relaxau pe terasa unui fast-food din apropiere. După ce nota a fost achitată, în Piaţa Victoriei au apărut câteva vuvuzele. Luată pe nepregătite, o trecătoare apela la omenia gălăgioşilor: "Nu-s bune alea! Mai bine fluieraţi!".
Mult mai puţine caschete
"Provincia" a sosit cu oarecare întârziere: autocarele au început să curgă pe Bulevardul Kiseleff abia în jurul orei 11.00. Protestatarii s-au organizat de-a lungul bulevardului, dincolo de Muzeul Ţăranului Român: liderii Blocului Naţional Sindical (BNS) i-au aranjat pe domenii, fiecare cu şepcile, steguleţele şi "urările" lui.
Au fost din nou printre ei poliţişti şi gardieni din penitenciare, categoriile sindicale care au declanşat scandalul de vinerea trecută, din faţa Palatului Cotroceni. De această dată însă n-au fost aşa multe caschete de aruncat: doar doi-trei dintre ei au venit îmbrăcaţi în uniformă completă, restul au preferat nişte pălăriuţe din carton, cu însemnele sindicatului.
În capătul dinspre piaţă al coloanei proaspăt formate s-au aşezat şi vreo sută de sindicalişti de la Dacia, solidarizaţi cu bugetarii. Până l