Coloanele de bazalt de zeci de metri aflate la Detunata, la extrema estică a Munţilor Metaliferi, atrag mii de turişti pe care localnicii nu reuşesc să-i ţină mai mult de câteva ore. Sursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus Suciu
1 /.
De la Alba, cu vreo 5 kilometri înainte să ajungi la Abrud, în satul Bucium - Cerbu faci dreapta pe drumul care duce în centrul comunei Bucium. I se spune "Bucium-Şasa", după numele văii pe care se află.
În centru, în curtea bisericii, apare clasicul panou de tablă cu indicaţii despre principalul o biectiv turistic al zonei. Şi aici, ca peste tot, panoul e considerat suficient pentru ghidarea turistului de ocazie.
Pe el sunt câteva rânduri despre cele două "detunate", Detunata Golaşă şi Detunata Flocoasă, traduse în engleză şi franceză. Din acest punct mai ai de parcurs 2.500 de metri până la cea golaşă, mai spectaculoasă pentru simplul fapt că nu e acoperită de pădure.
Popasul Fefeleaga
Câteva sute de metri le poţi parcurge cu maşina, dar ar fi păcat, pentru că, probabil, ţi-ar scăpa Casa Memorială Fefeleaga, ridicată cu doi ani în urmă în memoria Sofiei Danciu, femeia din a cărei viaţă s-a inspirat Agârbiceanu când a scris nuvela.
La vreo 50 de metri mai în sus trebuie să părăseşti uliţa satului şi să faci dreapta, peste apă, şi apoi pe un drum de căruţă. Începi să te lupţi cu versantul, dar disputa e plăcută pentru că panta nu e imposibilă şi, în plus, mergi printr-o ogradă ce nu-şi pierde miresmele nici toamna.
Încă 10 minute prin pădure şi ajungi la Popasul Fefeleaga. Dacă aici se-ntâmplă să nu găseşti pe nimeni, rişti să nu găseşti locurile din care Detunata Golaşă se vede cel mai bine.
Poiana unde s-au adunat Avram Ian