Magistraţii au admis cererea de eliberare condiţionată a Ioanei Maria Vlas. Acesta ar urma să fie eliberată în trei zile, dacă nu se face recurs de către procurori.
Decizia a fost luată de Judecătoria Polieşti, care a admis contestaţia formulată de Vlas împotriva procesului-verbal al Comisei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Târgşor, comisie care a decis să amâne cu două luni eliberarea sa condiţionată.
"Instanţa a constatat îndeplinite condiţiile dispoziţiilor articolului 60, alineat 2 din Codul penal şi a dispus punerea în libertate condiţionată a condamnatei", se arată în decizia instanţei. Decizia Judecătoriei nu este definitivă, iar Parchetul a formulat recurs la Tribunalul Prahova.
Vlas trebuie să efectueze zece ani de detenţie, din care se scad perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost deja efectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada de detenţie, care a început la data de 4 iunie 2009, la Penitenciarul Târgşor. Astfel, Vlas a stat după gratii, până, în prezent şase şi jumătate.
Legea supune că după ispăşirea unei treimi din pedeapsă se poate depune cerere pentru eliberarea condiţionată.
Într-un interviu pentru "Adevărul de Seară", Vlas a declarat că nu s-a ales cu niciun sfanţ după prăbuşirea FNI.
„Eu nu am luat niciun leu de la FNI. A recunoscut şi Vîntu. Toţi banii, adică 3.400 de miliarde de lei vechi s-au dus pe case, pe vile, în participare din diferite societăţi comerciale, în gaura neagră care a fost „Curentul“, adică la Vîntu şi la apropiaţii lui. Eu am 80.000 de dolari într-un cont din Israel care este blocat şi o pensie de urmaş de 28 de milioane de lei după soţul meu care a fost magistrat militar şi vicepreşedinte de tribunal. Pensia am început să o primesc din toamna anului trecut după ce am făcut o cerere în prealabil“