Pentru o tara care a suferit atat de mult din pricina comunismului, implementarea legii lustratiei, care interzicea fostilor membri ai nomenclaturii comuniste posibilitatea de a avea functii in noua conducere post-decembrista, era ceva absolut natural, dar dupa cum bine observam astazi nimic dupa Revolutie nu a avut o evolutie normala.
Numerosi politicieni romani au facut parte din structurile partidului unic inainte de 1989 sau intr-o anumita forma au sprijinit sau au avut legaturi cu regimul comunist. Ironic, cei ce se dedicasera cauzei comuniste, dupa Revolutia din 1989, devin cei care indruma Romania pe calea democratiei.
Cei citati mai jos reprezinta doar o parte a celor cu radacini comuniste care au facut cariera pe scena politica romaneasca dupa Revolutie.
Adrian Nastase a fost membru PCR din 1976 pana in 1989 si a fost secretar al Uniunii Tineretului Comunist.
Adrian Paunescu este cunoscut pentru initierea Cenaclului Flacara, dar si pentru scrierile sale dedicate regimului.
Adrian Severin a facut parte din Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania.
Corneliu Vadim Tudor a scris versuri in care omagia comunismul si cuplul ceausist. Un exemplu elocvent este urmatorul:
"E Elena Ceausescu Suflet nobil si vibrant Mama buna, om politic Si prestigios savant Inteleapta-i este fapta Nazuind spre viitor Tot cu cinste sta in dreaptaMarelui conducator."( "Urare de iarna", revista "Saptamana")
Dan Voiculescu a fost inainte de 1989 la conducerea firmei Crescent cunoscuta pentru legaturile sale cu Securitatea. Conform biografiei sale a strans timp de 21 de ani, din diurna sa, banii necesari pentru infiintarea GRIVCO imediat dupa Revolutie. Mai nou s-a dezvaluit ca a fost colaborator al Securitatii.
Emil Boc a fost presedintele Uniunii Asociatiilor Studentilor Co