Chiar dacă specialiştii susţin că tâmplăria de tip termopan afectează atât structura de rezistenţă cât şi pictura, reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte neagă acest lucru.
“Nu toate bisericile parohiale utilizează ferestre de tip termopan, iar acolo unde ea este folosită, respectă normele în vigoare, ele fiind recomandate de arhitectul sau inginerul de specialitate. Din punct de vedere climatic, acest tip de ferestre susţine, în interior, un ambient constant, oferind o bună protecţie termică, deoarece ea are rolul de a proteja locaşul de cult impotriva intemperiilor, ori altor factori externi, nepunându-se problema afectării structurii de rezistenţă”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, preotul Marian Puiescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte.
Preoţii mai spun că tâmplăria de termopan asigură şi o temperatură constantă în biserici, astfel că fondurile alocate încălzirii sunt mult mai reduse cât în condiţiile în care ferestrele ar fi fost realizate din lemn. Nu de aceeaşi părere sunt şi specialiştii care spun că termopanul provoacă umiditate. “Termopanul provoacă umiditate în construcţie care distruge în timp rezistenţa acesteia. Dacă înăuntru este umiditate, va fi afectată şi pictura, în mod normal, care are nevoie de aer uscat. Nicio biserică nu ar trebui sa aibă termopane. O biserică moare atunci când se loveşte de modernism”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, Tiberiu Muscă, muzeograf la Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” din Târgovişte.