Proprietarii mai multor clădiri vor trebui să achite noile taxe majorate până la sfârşitul zilei de astăzi. Impozitul pentru proprietate creşte cu până la 300% în cazul în care clădirea este a treia deţinută, în afara celei de domiciliu. Potrivit Codului Fiscal, termenul-limită este 30 septembrie.
Taxele pe clădiri au fost majorate în acest an pe principiul solidarităţii. În iulie, Executivul a decis ca persoanele care deţin mai multe clădiri să achite impozite mai mari cu 65%, 150% şi 300% în funcţie de numărul de case din proprietate.
Deşi Guvernul a mai hotărât ca diferenţa de bani să fie achitată până la sfârşitul anului, direcţiile de impozite şi taxe locale din ţară au transmis că 30 septembrie este ultima zi de plată, orice depăşire a termenului aducând penalităţi. Până la noile modificări, în baza Codului Fiscal, dacă o persoană avea în proprietate două sau mai multe clădiri folosite ca locuinţă, impozitul pe clădiri era majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
Cine plăteşte
Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădiri este plătit de orice persoană care are în proprietate un imobil situat în România. Birul se plăteşte inclusiv pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului, concesionate, închiriate, date în administrare sau în folosinţă firmelor. Există şi o serie de scutiri de la plată.
În afara imobilelor din proprietatea statului, a monumentelor istorice, lăcaşurilor de cult sau a altor instituţii de utilitate publică, nu se plăteşte impozit pe sere, solare sau pentru clădirile folosite pentru activităţi social-umanitare de către asociaţii, fundaţii şi culte, potrivit hotărârii consiliului local. Noile modif