În ultimii doi ani, Tudor a impresionat la faza naţională a olimpiadelor şcolare, de unde s-a întors cu argint şi menţiuni.
Tudor spune că a fost atras de matematică din clasa a III-a, când a participat la un concurs judeţean de profil desfăşurat la Roman. Un an mai târziu, a luat premiul întâi la Memorialul «Mircea Costeniuc», o întrecere între cei mai buni elevi din judeţele Moldovei desfăşurată la Piatra Neamţ. „Cel mai mult mă atrag ştiinţele exacte. Îmi place să memorez şi să fiu provocat cu probleme care par greu de rezolvat“, spune băiatul. Micul matematician a început să obţină rezultate tot mai bune la concursurile pe discipline în ultimii doi ani, atunci când a ajuns până în fazele finale ale Olimpiadei la Matematică.
Fascinat de geometrie
În clasele a V-a şi a VI-a a reuşit să cucerească medalii de argint. „La faza naţională desfăşurată anul acesta la Călăraşi îmi mai trebuia o jumătate de punct ca să iau medalia de aur, dar sper ca anul viitor să nu mai ratez locul întâi“, spune Tudor.
Tânărul pietrean a avut parte de cea mai grea problemă la matematică în finala naţională a Olimpiadei din acest an. „Era o problemă de geometrie în care ni se cerea să calculăm nişte unghiuri. Pentru asta a trebuit să fac mai multe construcţii ajutătoare“, spune elevul.
De altfel, în afara lui Tudor, doar doi competitori au mai reuşit să dezlege problema şi au primit maximum de punctaj. Micul matematician mai spune că, pe lângă exerciţiile de la clasă, se pregăteşte asiduu şi cu probleme din culegeri sau rezolvă subiectele date în anii anteriori la olimpiadele şcolare. „Foarte rar mi s-a întâmplat să nu pot rezolva vreo problemă. Atunci când nu reuşesc să duc la capăt rezolvarea mă uit la sfârşit şi caut să înţeleg raţionamentul ca să-mi folosească pe viitor“, mai spune Tudor.
Profil
Născut. 21 august 1997, Piatra N