Bruxelles-ul este aşteptat să se pronunţe miercuri, 29 septembrie, privind legalitatea acţiunilor Franţei referitoare la rromi. Comisia Europeană ar putea acuza Franţa de discriminare, dar încercarea este riscantă. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Bruxelles-ul este aşteptat să se pronunţe miercuri, 29 septembrie, privind legalitatea acţiunilor Franţei referitoare la rromi. Comisia Europeană ar putea acuza Franţa de discriminare, dar încercarea este riscantă. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Preşedintele Comisiei Europene ezită în faţa unei astfel de decizii, care ar acuza Franţa de discriminare şi vrea să se asigure de aceasta înaintea pornirii unei acţiuni judiciare, se spunea marţi la Bruxelles.
Jose Manuel Barroso şi restul echipei de comisari vor asculta explicaţiile colegei lor, Viviane Reding, responsabilă cu dosarul Justiţie.
Într-un discurs în care România nu este pomenită deloc, Viviane Reding ar trebui să demonstreze dacă acţiunile Franţei respectă sau nu dreptul comunitar.
Prezentarea ei va fi completată de cea a comisarilor Cecilia Malmström (Afaceri Interne) şi Laszlo Andor (Afaceri Sociale), după care se va decide deschiderea procedurii de încălcare a dreptului comunitar.
Două dosare se află de fapt în discuţie: transpunerea legislaţiei comunitare privind dreptul la liberă circulaţie în legislaţia franceză şi posibilitatea de acţiuni discriminatorii faţă de o minoritate etnică.
Primul dosar este ca şi rezolvat : serviciile juridice ale Comisiei Europene au terminat raportul şi acesta arată o transpunere incorectă a legislaţiei europene, iar Franţa va primi o scrisoare de avertizare din partea Bruxelles-ului.
Problema discriminării se referă însă la drepturile omului şi ea este cu mult mai delicată. O parte dintre comisarii europeni ezită înai