Zeci de studenţi francezi se vor pregăti, de anul viitor, în fermele din zona Turda. Tinerii studiază în cadrul unei reţele şcolare private alternative din Franţa, Maison Familiale Rurale (Case Familiale Rurale), care funcţionează sub egida Ministerului Agriculturii din această ţară. Studenţii vor face stagii de practică în ferme ecologice de pe Valea Arieşului ori de pe Valea Mureşului, din zone precum Moldoveneşti ori Ciumbrud. Tinerii vor fi aduşi în România în urma unei cooperări intermediate de Centrul Cultural Francez din Cluj cu organizaţii care promovează agricultura ecologică.
„Tinerii din Franţa vor să vină în România, mai precis în Transilvania, pentru a cunoaşte amănunte ale administrării şi muncii în ferme de mici dimensiuni. Acest tip de ferme a devenit foarte rar în Franţa, dar şi în alte ţări din Occident, pentru că Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene a încurajat formarea exploataţiilor agricole de mari dimensiuni. Însă şi micile ferme au demonstrat, mai ales în ultimii ani, că pot deveni unităţi economice viabile, dacă îşi găsesc nişele potrivite, cum ar fi producţia de alimente ecologice, ori sunt axate pe agricultura organică. Şi asta, pentru că există un interes tot mai mare din partea cumpărătorilor pentru alimente sănătoase, preparate din ingrediente naturale după reţete tradiţionale. Din acest interes s-a născut, de exemplu, şi Mişcarea Slow Food, care câştigă tot mai mulţi aderenţi pe plan mondial", spune Marta Pozsony, preşedintele unei organizaţii care promovează agricultura ecologică şi care va participa la acest proiect. În Transilvania au apărut în ultimii ani zeci de ferme mici axate pe producţia alimentelor ecologice.
Zeci de studenţi francezi se vor pregăti, de anul viitor, în fermele din zona Turda. Tinerii studiază în cadrul unei reţele şcolare private alternative din Franţa, Maison Familiale Rurale (Case Famil