Începând cu 2011, nu numai politicienii vor fi obligaţi să depună, o dată pe an, declaraţie de avere. Fiscul se pregăteşte să le impună românilor bogaţi a căror avere creşte cu cel puţin 50 de mii de euro într-un an să depună o declaraţie de patrimoniu, a declarat pentru gândul directorul Direcţiei de Control din ANAF, Marian Morcoaşă.
Dacă dividendele declarate de firma bogatului nu se "potriveşte" cu declaraţia de patrimoniu, atunci averea nedeclarată va fi impozitată cu 16%. "Tot prin aceste modificări legislative este prevăzută com-petenţa organelor fiscale de a exercita inspecţia fiscală pentru o anumită pe-rioadă, asupra persoanelor fizice la care se constată o creştere de patrimoniu, nejustificată prin veniturile declarate la organele fiscale competente", a declarat Marian Morcoaşă.
Pe lista Fiscului sunt deja circa 200 de patroni cu averi impresionante, ale căror companii au declarat pierderi ani la rând. Inspectorii fiscali, care se vor ocupa de românii bogaţi, vor face parte dintr-o structură nouă în ANAF, în subordinea Direcţiei de Mari Contribuabili, şi vor fi şcoliţi, începând cu luna octombrie, de specialişti din UE care vin la Bucureşti special pentru asta, a mai declarat di-rectorul ANAF.
Ce spun oamenii de afaceri
Părerile oamenilor de afaceri cu privire la această iniţiativă a Fiscului sunt împărţite.
Omul de afaceri Ovidiu Tender este de părere că ideea nu este dăunătoare, dar că "prima dată trebuie să dovedească faptul că ai furat, nu că ai de dat". "Sursa veniturilor persoanelor trebuie justificată. Însă vor fi greu de evaluat activele imobiliare pe o piaţă atât de volatilă", a declarat pentru gândul Ovidiu Tender, acţionar minoritar la compania Aldrinks, firmă care era la începutul anului în topul datornicilor la stat cu o datorie de 11 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro). Aldrinks es