Ritmul modern de viaţă poate influenţa nu doar apariţia acestei maladii, ci şi evoluţia ei, după cum au arătat mai multe studii. Stresul slăbeşte sistemul imunitar şi scade rezistenţa organismului la boli, inclusiv la anumite forme de cancer, atrag atenţia specialiştii.
Între stres şi cancer există o relaţie complexă, nu întru totul desluşită de specialişti până în prezent. Ceea ce se ştie cu certitudine este că stilul de viaţă alert pe care mulţi dintre noi îl au influenţează indirect riscul de cancer, prin obiceiurile nesănătoase pe care le adoptăm. O persoană stresată are tendinţa de a mânca excesiv sau poate recurge la vicii care, aparent, îi induc relaxarea, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau chiar de droguri. Toţi aceştia sunt factori de risc pentru cancer.
Citiţi şi:
Bolnavii de cancer din Cluj reintegraţi pe banii Europei
Forme de cancer care atacă la vârste fragede
Favorizează formele virale
Însă aceasta nu este singura legătură pe care oamenii de ştiinţă au făcut-o între stres şi cancer. Mai multe studii au demonstrat că stresul cronic, mai exact hormonii eliberaţi în situaţiile stresante, adrenalina şi cortizolul, suprimă mecanismele de apărare ale organismului, făcându-ne vulnerabili în faţa bolilor, inclusiv în faţa cancerului. Însă nu în faţa tuturor formelor de cancer, ci doar a celor care au la origine infecţii virale, cum sunt sarcomul Kaposi (asociat cu virusul HIV) şi anumite forme de limfom. Deşi legătura nu a fost încă foarte clar explicată, unii cercetători susţin că stresul creşte şi susceptibilitatea la infecţia cu HPV (papilomavirusul uman), care, la rândul său, este asociată cu cancerul cervical, precum şi susceptibilitatea la infecţia cu virusul Epstein-Barr, asociat cu două forme de cancer: limfomul Burkitt şi carcinomul nazofaringial.
Poate contribui la apariţia unor mutaţii
Stresul cr