Sucevenii spun că legumele din piaţă sunt prea scumpe şi că se văd nevoiţi să cumpere produse gata preparate. Pieţarii se plâng că vânzările au scăzut la jumătate faţă de anii trecuţi şi că li se strică marfa pe tarabă.
Lipsa banilor îi determină pe suceveni să treacă tot mai rar prin piaţă, chiar şi în sezonul în care se fac provizii de zarzavaturi pentru iarnă. Legumele stau pe tarabe zile întregi şi îşi aşteaptă cumpărătorii.
Dacă în anii trecuţi gospodinele cumpărau cantităţi însemnate de legume pentru a pune murături pe iarnă sau pentru zacuscă, acum se mulţumesc cu câte două-trei kilograme, de poftă. Sunt suceveni care au renunţat în totalitate la produsele de sezon pentru că au venituri foarte mici. Oamenii se plâng că şi preţurile practicate de comercianţi în piaţă sunt descurajant de mari.
Preţuri mari, vânzări mici
„Raportat la veniturile noastre, preţurile sunt ridicate. Un kilogram de gogoşari ajunge şi la 6 lei. Cumpărăm legume, dar puţine. Am să renunţ la zacuscă şi la salata de bureţi pe care o făceam înainte. Româncele sunt învăţate să-şi prepare singure tocanele. Acum le vom lua din magazine“, recunoaşte Maria Bârsan, medic.Şi pensionarii se văd nevoiţi să întrerupă tradiţii le culinare pe care le respectau de zeci de ani. „Înainte cumpăram legume să-mi fac tocană, dar anul ăsta nu-mi permit. Ca să pot plăti cheltuielile curente încerc să economisesc şi nici aşa nu-mi ajung banii“, spune Maria Aldea, pensionară.
Comercianţii se plâng şi ei de faptul că sucevenii cumpără tot mai puţine legume. Aceştia spun că, în comparaţie cu anii trecuţi, vânzările lor sunt la jumătate. „Stăm destul de prost cu vânzările. Sucevenii spun că preţurile sunt mari, dar noi, ca producători, nu avem ce face. Producţia a fost foarte slabă. Ca să vindem, mai lăsăm la preţ sau îi lăsăm să aleagă marfa. Altfel, ni se strică legume