Un sistem de depunere şi evaluare online a proiectelor şi o singură autoritate de management care gestionează banii europeni sunt doar două dintre măsurile pe care polonezii le-au luat pentru a grăbi absorbţia banilor de la UE. Cu un sistem "copiat" după modelele Germaniei, Spaniei şi Franţei, Polonia a fost anul trecut singurul stat din Uniunea Europeană care a înregistrat creştere economică ca urmare a faptului că a utilizat fondurile europene ca investiţii.
"Polonia a dezvoltat pârghii şi căi de a accesa mai uşor fondurile europene. Au fost schimbate regulile şi procedurile pentru a grăbi absorbţia banilor europeni. La început dosarele care trebuiau depuse arătau precum romanele, acum sunt nuvele. Procesul a fost însă îndelungat pentru a ajunge la soluţii acceptabile pentru absorbţia banilor UE", spune Michal Gwizda, partener al celei mai mari companii independente de consultanţă din Polonia, Accreo. Compania şi-a deschis în aprilie un birou pe piaţa locală şi are în derulare proiecte cu o valoare de circa 50 mil. euro.
Cu un buget alocat pentru perioada 2007-2013 de aproape două ori mai mare decât cel al României, respectiv 60 mld. de euro, Polonia avea la sfârşitul lui 2009 un grad de absorbţie de 7%, faţă de România care a reuşit să atragă doar 2% din banii europeni, conform unui studiu realizat de KPMG.
Spre deosebire de ţara noastră care a direcţionat mare parte din fondurile europene către firmele mici şi mijlocii, strategia Poloniei a fost de a se orienta spre finanţarea companiilor mari şi a investiţiilor greenfield inovative. "Polonia a acordat o atenţie deosebită finanţării companiilor mari pentru a le ajuta să fie competitive pentru piaţa europeană", precizează Gwizda, care spune că unul dintre proiectele pe care compania sa le-a realizat în Polonia şi care a obţinut o finanţare europeană de 10 mil. euro este construcţia