China, Japonia, Brazilia, Elveţia, Taiwan şi Coreea de Sud au intervenit pentru a încetini aprecierea monedelor naţionale, încurajându-şi în acest fel exporturile. Tot mai multe bănci centrale intră în „războiul cursurilor de schimb“. Economiştii avertizează că efectele asupra economiei mondiale sunt semnificative.
O monedă mai slabă în raport cu alte valute creşte competitivitatea unui stat pe piaţa exporturilor, încurajând în acelaşi timp populaţia să consume doar bunuri autohtone. Însă atunci când mai multe state apelează la aceeaşi metodă lucurile s-ar putea agrava, după cum a avertizat şi Dominique Strauss-Kahn, şeful Fondului Monetar Internaţional. „Nu este o soluţie globală", a declarat acesta, citat de Bloomberg.
Exporturile, protejate cu orice preţ
„Ne aflăm în mijlocul unui război internaţional al cursurilor de schimb", a declarat Guido Mantega, ministrul de Finanţe al Braziliei. Afirmaţiile sale vin după ce în ultima perioadă mai multe bănci centrale au luat măsuri pentru a-şi deprecia monedele naţionale, câştigând astfel în domeniul exporturilor, informează„Financial Times".
Pentru prima dată în şase ani, banca centrală a Japoniei a intervenit pentru a opri avansul yenului, moneda sa naţională. În acest sens, instituţia a vândut masiv yeni (în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari). Înainte de a lua această măsură, yenul a atins nivelul maxim în raport cu dolarul din ultimii 15 ani, punând în pericol economia bazată pe exporturi a statului.
Într-o acţiune similară, banca centrală a Braziliei a cumpărat sume-record de dolari în ultimele două săptămâni, ajungând până la valori de un miliard de dolari pe zi. Recent, realul, moneda naţională a Braziliei, a înregistrat un şir de aprecieri în raport cu alte valute, ceea ce l-a plasat printre cele mai performante monede din lume. Deprecierea resimţită de dolar în raport cu