România este primul stat cu ieşire la Marea Neagră care implementează acest sistem complex împotriva infractorilor. Poliţiştii au la dispoziţie o navă maritimă de supraveghere şi două interceptoare ultraperformante.
Fiecare dintre noi a urmărit cu interes, cel puţin o dată, intervenţiile US Coast Guard în documentare tv sau în filmele de acţiune. Nave rapide, tehnică ultramodernă, echipe de boarding, toate acestea angrenate într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu traficanţii de droguri, braconieri sau alţi infractori pe mare. Începând cu această toamnă, la Constanţa va fi înfiinţată Paza de Coastă. Inspectoratele judeţene ale Poliţiei de Frontieră din Constanţa şi Tulcea se vor transforma, în curând, în Garda de Coastă, a anunţat fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. „Vă informez că pentru o securizare eficientă a frontierelor maritime inspectoratele judeţene ale Poliţiei de Frontieră din Constanţa şi Tulcea se vor transforma în Garda de Coastă. Cam într-o săptămână sau două va fi înfiinţată Garda de Coastă", a declarat Vasile Blaga, care a precizat că structura nou-înfiinţată va avea sediul, cel mai probabil, la Constanţa.
De asemenea, ministrul de Interne a afirmat că, o dată cu înfiinţarea Gărzii de Coastă, nu se vor face disponibilizări, dar vor dispărea unele structuri paralele. „Reorganizarea celor două structuri (inspectoratele judeţene ale Poliţiei de Frontieră din Constanţa şi Tulcea - n.r.) înseamnă, în primul rând, dispariţia unor structuri paralele. Nu sunt probleme însă în ceea ce priveşte componenta navală a Poliţiei de Frontieră, cum nu este nici o problemă legată de personalul operativ din MAI", a mai spus Blaga.
MAI 1105, un „Enterprise" plutitor
MAI 1105 este una dintre navele care vor face parte din Garda de Coastă. Asemănarea cu nava spaţială din celebrul serial Star Treck nu este deloc exagerată da