Persoanele cu handicap, chiar şi cele care au mâini sau picioare tăiate ori cu boli incurabile, trebuie să se prezinte în fiecare an în faţa comisiei pentru reevaluare. Aşa cere legislaţia!În judeţul Sălaj există 14.000 de persoane cu handicap. Recent a apărut un act normativ care reglementează crearea unor supra-comisii, care să reevalueze cazurile deja evaluate de comisiile locale.
Coboară cu greu din maşină, ţinându-se cu o mână de uşă, iar cu cealaltă îşi trage cârjele după el. Pantalonul îi este croit pe măsură, astfel încât se vede că de la genunchi în jos nu există nimic. Este al treilea an în care se prezintă în faţa Comisiei de handicap pentru a fi încadrat în gradul I. Nu poate munci. Se întreabă ce crede comisia când îl va privi? Ce va constata şi în acest an? I-o fi crescut piciorul la loc?
„Piciorul nu-mi va creşte la loc, asta este sigur“
Marian G., din satul Sângiorgiu de Meseş, Sălaj, a avut un accident în pădure acum trei ani. I-a căzut un lemn pe picior, zdrobindu-l. A urmat periplul dureros prin spitale, amputaţia, tratamentele împotriva durerii şi infecţiilor, disperarea pierderii puterii de muncă, a sensului vieţii.
S-a prezentat în faţa Comisiei de Handicap, cu hârtiile care s-au acumulat în luni întregi de drumuri pe la spitale. I-a fost acordat gradul I, însă a fost chemat în anul următor, pentru a fi evaluat din nou. Şi din nou.
„Piciorul nu-mi va creşte la loc, asta este sigur. Atunci de ce trebuie să vin în fiecare an la evaluare? Îmi este greu să vin. Mă deplasez cu dificultate, trebuie să rog un vecin să mă aducă până aici şi să-i plătesc benzina”, se plânge omul.
Pe faţa lui Gheorghe I., în afară de tristeţe, nu se vede nici un handicap. Handicapul îi este ascuns în corp, sub forma unui cancer de prostată. Lucrează la şcoală şi încearcă din răsputeri să ţină secret, pe cât se poate, statutul său d