Analiştii se întreabă dacă există spectrul unei agravări a crizei economice din Europa într-un moment cînd Spania şi Irlanda apar ca extrem de fragile din punct de vedere economic. Există temeri serioase că lucrurile s-ar putea degrada întrucît ambele ţări au primit note proaste la capitolul solvabilităţii lor financiare.
Analiştii se întreabă dacă există spectrul unei agravări a crizei economice din Europa într-un moment cînd Spania şi Irlanda apar ca extrem de fragile din punct de vedere economic.
Ca să răspundem scolăreşte, da, există temeri serioase că lucrurile s-ar putea degrada întrucît ambele ţări au note proaste la capitolul solvabilităţii lor financiare.
Pentru a rezuma, să ne reamintim că economia de piaţă este supravegheată cu atenţie de trei mari agenţii de rating, toate aflate în zona anglo-saxonă. Ori, ce fac aceste agenţii: ele observă comportamentul tuturor ţărilor care se împrumută pe piaţa financiară şi le dă nişte calificative.
Germania, de exemplu, este un elev exemplar, ea se poate împrumuta oricînd şi i se impune o dobîndă extrem de modestă. Nu la fel stau lucrurile însă cu ţări precum Grecia, Irlanda sau Spania, confruntate cu mari deficite.
Asa se face deci că agenţia de rating Moody's a decis, în prezent, să retrogradeze puţin Spania în clasamentul respectiv, ceea ce a creat bineînţeles un val de panică şi un frison în întreaga Europă. Cînd ţări precum Spania, Grecia, Portugalia sau Irlanda îsi pierd din credibilitatea financiară, întreaga zonă euro riscă să fie perturbată.
Guvernul spaniol face însă eforturi enorme în vederea eliminării deficitului şi a propus joi, 30 septembrie, un buget sub semnul clar al austerităţii. Tot sub semnul austerităţii se zbate si Irlanda, confruntată cu un deficit exorbitant, de 32 la sută din produsul intern brut.
Această imensă gaură neagră bugetară a fost provocată de