Decizii nocive şi absenteism cronic printre parlamentari la capitolul voturi pe legile cu impact asupra mediului, se arată îin urma clasamentului dat publicităţii astăzi.
Topul celor mai verzi politicieni a fost realizat de Ecopolis-Centrul pentru Politici Durabile, împreună cu cele mai importante organizaţii non-guvernamentale de protecţie a mediului. Cercetarea Votul Verde evaluează membrii Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, în funcţie de susţinerea pe care aceştia o acordă sau nu proiectelor de lege cu impact asupra mediului.
Potrivit clasamentului, niciun parlamentar nu a reuşit să obţină punctajul maxim în urma votului pe cele 12 legi cu impact asupra mediului puse în discuţie. Cel mai mare scor (78,75%) a fost înregistrat de deputatul PNL Gheorghe Gabor, acesta acumulând 9 voturi verzi, 2 împotriva poziţiei ecologiste şi o absenţă.
Cel mai verde grup parlamentar este cel al PNL cu scorul de 60,83%, urmat de cel al Minorităţilor, cu 57,5%. Între primii 10 clasaţi se află 7 deputaţi PNL, un reprezentant al PD-L şi doi ai PSD+PC.
Miniştrii mediului, codaşii clasamentului
Cea mai mare surpriză o reprezintă actualul ministru al mediului, Laszlo Borbely, clasat pe locul al doilea în Topul Ruşinii, cu 9 absenţe, două voturi împotriva poziţiei experţilor şi o abţinere, dupa cum se arată într-un comunicat de presă.
Attila Korodi, ministrul mediului în perioada 2007-2008, se numără la rândul său printre nepromovaţi, cu un scor de 45,42% (locul al 304-lea din 332). Are 9 absenţe, două voturi împotriva poziţiei ecologiste şi un vot “verde”. Deşi ca ministru al mediului a promovat multe programe benefice - printre altele, a stopat proiectul RMGC şi a susţinut interzicerea OMG-urilor - Attila Korodi nu a votat pe multe legi, importante pentru sănătatea mediului, în perioada 2008 - 2010.
Un alt exemplu este cel al Sulfinei