Rompetrol nu şi-a achitat, joi, 30 septembrie, la termenul scadent datoria istorică de 570 de milioane de euro către statul român. În schimb compania petrolieră deţinută de Kazmunaigaz din Kazahstan a decis în Adunarea Generală a Acţionarilor să transforme în acţiuni datoria din 2003. Analistul economic Radu Soviani, de la Money Channel spune că statul român a suferit o pierdere imensă deoarece a “mimat” până acum interesul pentru recuperarea acestor bani.
Rompetrol nu şi-a achitat, joi, 30 septembrie, la termenul scadent datoria istorică de 570 de milioane de euro către statul român.
În schimb compania petrolieră deţinută de Kazmunaigaz din Kazahstan a decis în Adunarea Generală a Acţionarilor să transforme în acţiuni datoria din 2003, astfel că statul reintră în acţionariatul Rompetrol, cu o participaţie de 44,6% din capital.
Ministerul de Finanţe însă a cerut plata cash, integrala, a datoriei, şi nu în actiuni.
Analistul economic Radu Soviani, de la Money Chanel, spune însă că statul român a suferit o pierdere imensă deoarece a “mimat” până acum interesul pentru recuperarea acestor bani.
"Statul, să nu uităm, a acţionat tardiv, statul ştia de această creanţă încă din 2003, este cea mai mare creanţă a statului asupra unei societăţi private de 570 de milioane de euro, statul nu a făcut nimic pentru a se îngriji de cea mai mare creanţă a lui şi prin urmare statul a mimat în ultima lună interesul pentru această datorie pentru că a pune proprire pe conturi, a urmări, a pune sechestru pe rafinărie sunt nişte glume din partea statului atâta timp cât există un contract care permite printre altele transformarea datoriei obligatare a Rompetrol în acţiuni deţinute de către statul român.
Acum mai apare o problema , la ce preţ se face această transformare pentru că 570 de milioane de euro, probabil că in acest moment nu valorează toată rafină