După două tranzacţii derulate în ultimii doi ani pe piaţa lemnului, la Siret (Suceava) şi Comăneşti (Bacău), omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer trage linie: afacerile totale din România vor ajunge la 300 mil. euro anul acesta, susţinute de fabricile preluate. În timp ce la Comăneşti va mai angaja 100 de oameni, fabrica de la Siret "încă nu merge aşa cum ne aşteptam".
Austriacul Gerald Schweighofer este considerat "regele lemnului" după ce a investit 310 mil. euro în România, în principal în industria de prelucrare a lemnului, dar şi în domenii precum agricultura, energia verde sau hotelurile.
El şi-a început investiţiile pe piaţa locală în urmă cu zece ani, dar în actuala perioadă de criză a ieşit de mai multe ori "la rampă" pentru a taxa instabilitatea de pe scena politică şi schimbările legislative care i-au adus pierderi din afacerea cu energie regenerabilă.
Uitându-se în urmă, austriacul regretă lipsa unui instituţii precum Agenţia Română pentru Investiţii Străine (ARIS), care putea oferi sprijin investitorilor care nu erau tocmai familiarizaţi cu mediul de afaceri local.
"Era mai uşor acum zece ani când am investit la Sebeş. Toată lumea susţinea investiţiile străine, iar ARIS ajuta foarte mult. Când aveai o problemă, cei de acolo aveau puterea să adune informaţii şi să te ajute. Acum nu mai este nimeni care să facă lucrul acesta", a spus omul de afaceri.
La finalul anului 2009, ARIS a fost absorbită de Centrul Român pentru Promovarea Comerţului, obiectivele de atragere a investiţiilor străine fiind preluate de către Directia pentru Investiţii Străine din cadrul centrului. Iar austriacul apreciază că renunţarea la ARIS creează mari probleme.
Pe piaţa locală omul de afaceri deţine două fabrici de cherestea, una în Sebeş (Alba) şi una în Rădăuţi (Suceava), o fabrică de panouri Baco (panouri din lemn masiv folosite