Pentru Campionatele Mondiale, Mariana Bitang şi Octavian Belu au reactivat-o pe Margareta Turcu, o veche colaboratoare a lotului olimpic.
Alina Dumitru, campioana olimpică de la Beijing, a acuzat în urmă cu două săptămîni lipsa medicului la Mondialele de la Tokyo. Federaţia a explicat că nu a avut bani pentru a plăti şi deplasarea acestuia în Japonia.
Există însă şi cazuri mai stupide în sportul românesc de înaltă performanţă. La lotul olimpic de gimnastică feminină nu există deloc un medic, iar această situaţie persistă de la începutul anului. "Am ajuns în mileniul trei şi noi tot improvizăm" este declaraţia antrenoarei Mariana Bitang.
"Mijloacele de recuperare şi refacere moderne, cele la care apelează aproape toată lumea sportivă, sînt inaccesibile la noi. Şi diferenţele pe podium le fac şi aceste aspecte" este şi afirmaţia antrenorului Octavian Belu.
Cei doi mari tehnicieni au revenit la lotul olimpic de gimnastică feminină la începutul verii şi de atunci nu au reuşit să convingă pe nici un doctor să vină la baza de la Izvorani, locul de cantonament. Şi în vremea mandatului lui Forminte s-a apelat la improvizaţii: după ce Margareta Turcu s-a pensionat, a fost reactivat doctorul Ioachim Oană.
Pentru a nu pleca fără personal medical la Campionatele Mondiale de la Rotterdam (17-24 octombrie), Belu şi Bitang au reuşit să o convingă pe fosta asistentă medicală a lotului, Margareta Turcu, să revină la muncă după ce aceasta a ieşit la pensie în 2009.
Mariana Bitang: "Nu vine nimeni pentru 600 lei pe lună"
- Doamna Bitang, de ce nu există medic la lotul olimpic?
- Pentru că nimeni nu vrea să vină să lucreze aici, 24 de ore pe zi, pe un salariu de mizerie. Conform prevederilor actuale, federaţia poate să ofere unui doctor doar 600 de lei pe lună. Şi nimic mai mult.
- Şi de c