Industria locală, distrusă de firme care vând kilogramul de zahăr cu zeci de bani mai ieftin
Gheorghe Bejan, Patronatul Zahărului: Acestea îl importă, îl vând şi dispar înainte să plătească TVA
Mihai Dimitriu, Asociaţia Producătorilor de Sfeclă: Fără subvenţii şi cu un TVA foarte mare nu mai este rentabil să produci
Evaziunea fiscală din industria zahărului afectează atât procesatorii, cât şi bugetul de stat care este prejudiciat prin neplata TVA. Dacă până la jumătatea anului trecut România avea o piaţă aşezată, cu potenţiali producători autohtoni de zahăr din sfeclă-de-zahăr şi din rafinarea materiei prime, în a doua parte din 2009 piaţa a fost invadată de importuri de zahăr la preţuri sub cele practicate în Uniunea Europeană, a declarat pentru Curierul Naţional Gheorghe Bejan, directorul executiv al Patronatului Zahărului din România.
Preţurile practicate de firmele-fantomă care dispar după ce activează un an "se situează la 1,9-2,1 leu/kg, în condiţiile în care un kg. de zahăr vrac la poarta fabricii costă 2,35 lei", spune Bejan. "Este foarte clar că acest zahăr este introdus în România prin evaziune fiscală, iar cel mai uzitat caz este neplata TVA către stat. Această schemă frauduloasă a devenit un soi de afacere standard. Micii importatori/ambalatori care se ocupau până nu demult de cu totul alte afaceri au devenit peste noapte proprietari de mari cantităţi de zahăr alb achiziţionat la preţuri suspect de mici. În aceste condiţii, evaziunea fiscală din industria zahărului ca volum de vânzări se ridică undeva la 150.000 tone/an, la 500 euro/tonă fără TVA, ajunge la circa 75 de milioane de euro pe an", a adăugat directorul executiv al Patronatului Zahărului. Conform aceleiaşi surse, originea zahărului cu care se dezvoltă afaceri frauduloase sunt ţări ca Bulgaria, Grecia, Ungaria, Serbia şi Croaţia.
Importurile ieftine o