Un satelit urias care ar capta puterea "vantului solar" ar putea asigura necesarul energetic al Planetei. Vantul solar reprezinta fluxul de particule electrice generate de Soare.
Proiectul de cercetare face referire la o "panza solara", cu o deschidere de 8.400 de kilometri pusa in fluxul vantului solar, care ar putea genera, ipotetic, 1 miliard de miliarde de gigawati putere, cu mult peste necesarul umanitatii, informeaza Discovery News
"Este uimitor cata energie ar putea produce acest sistem; insa ne lovim de cateva aspecte de ordin practic", a declarat Dirk Schulze-Makuch, savant de la Universitatea de Stat din Washington.
Vantul solar nu seamana celui din atmosfera terestra, iar satelitul nu va functiona dupa principiul unei centrale eoliene.
Aparatul cosmic va utiliza un fir de cupru pentru a capta electronii care sunt "azvarliti" de Soare cu viteze astronomice. Satelitul poarta denumirea de Dyson-Harrop.
Potrivit calculelor, 300 de metri de fir de cupru, atasat la un receptor de 2 metri diametru si o "panza" de 10 metri, va produce suficienta energie cat pentru 1.000 de case.
Iar un satelit cu un cablu de 1 kilometru si o "panza" de 8.400 de kilometri, plasat pe orbita, va genera 1 miliard de miliarde de gigawati, de 100 de miliarde de ori necesarul Planetei.
Problema ramane transportul energiei la suprafata Pamantului. O parte a energiei va fi stocata intr-un camp magnetic, iar restul va fi trimisa, printr-o raza laser in infrarosu, spre receptoare terestre.
Din cauza distantei de 1 milion de mile dintre satelit si suprafata terestra, pana si cel mai performant laser se va "imprastia" si va pierde mare parte din energie. Tehnologia pentru constructia satelitului exista, dar este necesar un laser cu un randament superior.
"Energia se afla cu siguranta aco