Pentru prima dată în istorie, ţările cu economii în curs de dezvoltare au atras volume de bani mai mari decât pieţele mature. În intervalul iulie–septembrie, investitorii au cumpărat acţiuni oferite pe pieţele emergente în valoare de 138 de miliarde de dolari.
Încrederea investitorilor în statele emergente s-a reflectat şi pe pieţele de capital. Astfel, dacă listările şi acţiunile oferite pe bursele din statele industrializate au atras, în al treilea trimestru al acestui an, 62 de miliarde de dolari, cele din pieţele aflate în curs de dezvoltare au obţinut de peste două ori mult, adică 138 de miliarde de dolari. China, Brazilia şi India rămân preferatele investitorilor, obţinând cele mai mari performanţe, potrivit Bloomberg.
Listări istorice
În intervalul iulie - septembrie 2010, bursele din statele emergente au fost scenele pe care s-au desfăşurat cele mai valoroase listări iniţiale din istorie. Recordul absolut este reprezentat de compania petrolieră Petroleo Brasileiro (Petrobras), care a reuşit să obţină, săptămâna trecută, 70 de miliarde de dolari prin oferta publică iniţială.Compania a vândut 1,87 miliarde de acţiuni preferenţiale noi, la un preţ de 26,3 reali pe titlu, şi 2,4 miliarde de acţiuni comune noi, cu drept de vot, la 29,65 reali pe unitate.
Oferta de acţiuni a gigantului petrolier nu a acoperit cererea din piaţă, estimată la aproximativ 87 de miliarde de dolari, potrivit Reuters. În acest sens, Petrobras ar putea oferi, luna aceasta, alte 188 de milioane de acţiuni. Astfel, potrivit datelor Bloomberg, indicele bursier Bovespa din Brazilia ar putea creşte cu 29% în următorul an.
Pe locul doi între cele mai valoroase listări la bursă din istorie se află Agricultural Bank of China, cel mai mare creditor din statul chinez, după numărul de clienţi. Instituţia bancară a obţinut 22,1 miliarde de dolari, oferind acţiuni pe bursa