Experienţa listării companiei braziliene Petrobras arată că fluxurile valutare pot fi atrase prin cotări la bursă.
Prin vânzarea pe Bursă a unor pachete semnificative de acţiuni din companiile pe care le mai are în portofoliu statul îşi poate acoperi şi găurile la buget, dar poate contracara şi tendinţa de depreciere a monedei naţionale, evitând astfel un nou împrumut de la FMI.
Experienţa recentă a listării unui gigant petrolier dintr-o ţară emergentă, grupul petrolier brazilian Petrobras, arată că o ofertă publică poate aduce pe lângă bani la buget şi o apreciere a cursului de schimb. Statul brazilian a vândut acţiuni de 70 mld. dolari la Petrobras, iar pe durata ofertei moneda braziliană (realul) s-a apreciat puternic, datorită cererii mari din partea investitorilor străini, determinând banca centrală să cumpere valută pentru a echilibra cursul.
În 2009, statul a împrumutat 20 de miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, principala motivaţie fiind că banii sunt necesari pentru ca Banca Naţională să-şi crească rezervele valutare pentru a apăra cursul. Ulterior, o parte din bani a ajuns la bugetul de stat pentru plata pensiilor şi salariilor bugetarilor.
În acelaşi timp, statul polonez a vândut pe bursă acţiuni de câteva miliarde de euro şi nu a avut nevoie nici de împrumut de la FMI, iar deprecierea zlotului a fost mai mică decât cea a leului.
"E clar că e mai bine să privatizezi pe Bursă decât să iei bani de la FMI, dar statul trebuie să-şi restructureze şi cheltuielile. Orice ban din privatizări care nu e cheltuit pentru şcoli, sănătate, drumuri şi siguranţă este irosit. Este ca şi cum ţi-ai vinde casa ca să cumperi mâncare", a declarat Florin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital din cadrul ING Bank.
Ministerul Economiei a promis că va vinde pe Bursă circa 10% din Petrom şi câte 15%