Ritmul de schimbare a plăcilor ceramice a rămas aproape constant în acest an, potrivit celui mai mare producător de pe această piaţă, Lasselsberger România, ai cărui reprezentanţi apreciază că în 2010 vor fi placate cu gresie şi faianţă noi circa 420.000 de case, respectiv una din 20 la nivel naţional. Scăderea este de 3%, iar ritmul de schimbare a plăcilor pare să se menţină şi pentru anul viitor.
Numărul locuinţelor din România pentru care vor fi realizate amenajări sau reamenajări cu plăci ceramice va scădea cu 3% în acest an, de la 432.000 de unităţi la 420.000 de unităţi, din cauza diminuării numărului de proiecte şi a situaţiei economice dificile, conform estimărilor companiei austriece Lasselsberger, care deţine pe piaţa locală firmele Lasselsberger SA (fostă Cesarom) şi Sanex Cluj-Napoca.
"Scăderea din acest an a numărului de locuinţe amenajate prin placarea cu plăci ceramice este determinată de diminuarea numărului de proiecte rezidenţiale şi nonrezidenţiale, dar şi de situaţia economică dificilă. Această tendinţă va duce până la finele anului şi la o scădere accentuată a amenajărilor de locuinţe noi", a declarat directorul comercial al Lasselsberger, Eduard Măcărescu.
El a subliniat că numărul construcţiilor noi placate cu plăci ceramice va scădea în acest an cu aproximativ 15% comparativ cu 2009, în timp ce numărul celor reamenajate se va menţine la nivelul anului trecut. Potrivit reprezentantului companiei, ţinându-se cont de estimarea privind volumul de plăci ceramice achiziţionate până la finele anului, aproximativ 16% din totalul locuinţelor care vor fi placate sunt amenajate pentru prima dată, în timp ce 84% vor fi reamenajate.
Conform datelor producătorului de plăci ceramice, din totalul de 420.000 de locuinţe care vor fi amenajate în acest an cu plăci ceramice, 67% sunt situate în zone urbane, în timp ce restul de 33%