Deşi poate nu sunteţi învăţaţi să mâncaţi carne de capră sau poate nici măcar brânză de capră, există un loc unde produsele obţinute de la acest animal fac parte din meniul zilnic: la Criţ, la ferma de capre a lui Adrian Ioan Suciu. "Mie cel mai mult îmi plac caprele", ne destăinuieşte interlocutorul nostru. "Sunt un pic năbădăioase şi curăţă cam tot ce prind, dar merită să le creşti. Când eram copil, nu erau capre pe aici. Nu m-am gândit că o să cresc capre sau că o să fac brânză, vroiam să mă fac pădurar, dar uite că s-a întâmplat şi asta.".
Şi bine a făcut nea Adrian că nu s-a făcut pădurar, altfel nu mai gustam noi din brânza asta bună şi deosebită de capră. Şi zic "deosebită" pentru că el o face diferit decât brânzeturile cu care suntem noi obişnuiţi, după reţete preluate de la alţi specialişti în brânză din Occident sau create de el însuşi. Brânza lui nu este renumită numai printre târgurile de bunătăţuri gastronomice interne, ci şi în Europa. Împreună cu cei de la Fundaţia ADEPT, Adrian Suciu a participat la un mare festival gastronomic din Italia, unde a avut ocazia de a se întrece în brânză cu italienii şi francezii, marii brânzari ai Europei. "Brânza românească a fost foarte apreciată. Mai ales brânza de burduf în coajă de brad şi telemeaua. Ei nu prea fac brânzeturi proaspete, ci mai degrabă maturate. Şi de la ei am luat şi eu tehnica maturării brânzei şi am început şi eu să fac pe la noi. Fac chiar şi brânză cu mucegai, iar cu diverse condimente făceam deja de ceva vreme".
BRÂNZĂ CONDIMENTATĂ
Printre specialităţile de brânzeturi ale lui Adrian Ioan Suciu se numără brânza cu nuci, cu chimen, cu ardei sau cu mirodenii. "Sunt tehnici mai puţin obişnuite aici. Mulţi nu le înţeleg şi se cam feresc de ele. Oricum, brânza maturată are un gust mai deosebit decât brânza proaspătă şi ţine şi mai mult, până la 6 luni de zile, dacă se