Guvernul din umbra anuntat de dl Antonescu a fost primit in general cu reactii adverse. Nu doar de la adversarii politici, unde ar fi poate de inteles, ci si in randul presei. Indiferenta fata de subiect a fost un alt mod de a formula reprosul ca e o gluma, o chestie neserioasa. Un joc de imagine, scrie Doc pe blogul sau.
In ce ma priveste, nu cred ca este asa, cel putin la nivel de principiu. Din contra, un guvern din umbra anuntat de unul din partidele de opozitie este o idee foarte buna. Asta dintr-un motiv simplu si in acelasi timp fundamental: rolurile de baza ale partidelor sunt a) sa formuleze politici pe baza carora sa castige un mandat electoral si b) sa furnizeze oameni pentru demnitatile publice care le revin ca urmare a castigarii mandatului respectiv. Un guvern in umbra este un pas cat se poate de serios pentru indeplinirea ambelor roluri. Electoratul, societatea civila si mediul de afaceri au astfel un mijloc de a afla cine va ocupa posturi cheie in administratie si, mai ales, la ce se poate astepta daca partidul de opozitie respectiv va ajunge la putere. Ce si cum va schimba, ce va lasa sa mearga la fel. Predictibilitatea actului de guvernare e un lucru foarte bun, cu atat mai mult cu cat Romania sta foarte prost la acest capitol.
Cum spuneam, asta este la nivel de teorie. Anuntarea membrilor guvernului din umbra este doar primul si cel mai simplu pas. Mai departe, ca sa putem vorbi de guvern in umbra trebuie ca membrii acestuia sa faca public si sa sustina elemente ale programului de guvernare propus de partidul lor, eventual ca alternativa la deciziile luate de guvernul actual. Ma refer la propuneri si critici concrete si detaliate. Declaratii de intentie, pe cat de frumoase pe atat de superficiale, abunda in spatiul public vandute fraudulos ca programe de guvernare. De exemplu, suna bine o intentie de genul "vom reduce fiscalit