Romania isi pregateste primul corp profesional de dialog social si interventie in decizia publica. "Increderea cetateanului in capacitatea sa de a influenta decizia publica, in mecanismele democratiei participative romanesti este intr-o continua scadere. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat nivelul increderii romanilor in mecanismele de implicare in procesul deliberativ nu a fost niciodata ridicat. Ce putem face? Ramanem in continuare pasivi? Renuntam la orice speranta?", a declarat Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, initiatorul acestui proiect.
800 de reprezentanti ai societatii civile, oameni de afaceri, sindicalisti, jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, vor participa la programul "Partener activ si implicat", coordonat de Academia de Advocacy, constituind astfel primul corp profesional de dialog social si de interventie in decizia publica din Romania.
Proiectul Partener Activ si Implicat a fost lansat la Bucuresti pe 30 septembrie 2010 si se va derula pe parcursul a trei ani, acoperind toate cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei.
"Exista instrumente pentru implicarea civica, exista exemple de succes, exista structuri ale societatii civile care nu si-au pierdut speranta. Este nevoie doar de vointa si de cunoasterea tehnicilor profesionale de interventie si dialog pentru consolidarea acestora. Trebuie sa eliminam de urgenta amatorismul societatii civile in relatia cu cu politicienii. Trebuie sa ne implicam profesional!", a adaugat Radu Nicosevici.
Proiectul are drept scop crearea unei mase critice de specialisti din randul structurilor societatii civile - patronate, sindicate, organizatii neguvernamentale, inclusiv asociatiile profesionale ale jurnalistilor - care sa poata influenta activ si competent decizia politica in probleme de interes