Fraudă, acesta a fost cuvântul rostit de vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii - BEI atunci când s-a referit la derularea unui contract dintre Primăria Capitalei şi firma General Construct & Consult.
În urma unui control desfăşurat în luna aprilie 2010 de Inspectoratul General BEI, împreună cu OLAF şi un expert independent în achiziţii, s-a stabilit că atribuirea primului contract de lucrări de reabilitare la 11 şcoli firmei General Construct s-a făcut prin fraudă.
În acest context, BEI a decis să solicite rambursarea anticipată a sumei rămase nerambursată, din prima tragere, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, deşi a comunicat municipalităţii că ar fi avut dreptul să solicite toată suma folosită până în prezent, în valoare de 63 de milioane de euro. "În 2008, firma General Construct a încasat o sumă de bani şi n-a făcut nimic, contractul cu Primăria Capitalei fiind semnat încă din 2006. Am reziliat contractul şi am făcut plângere la DNA. În 2009 am primit o scrisoare de la ministrul de atunci al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, în care mă anunţa că este posibil să fie oprit creditul cu BEI pe motiv de suspiciuni de fraudă. A urmat un audit, cei de la BEI au verificat toate actele şi contractele pe care le încheiasem pe programul BEI pentru reabilitarea de şcoli şi grădiniţe. Acesta s-a încheiat fără nici un fel de problemă, dar vicepreşedintele BEI a rămas categoric la aceeaşi concluzie - fraudă", a spus edilul Sorin Oprescu.
În şedinţa de ieri a Consiliului General a fost supus aprobării un proiect, strict pe această temă, în care BEI impunea lucruri concrete. În expunerea de motive se arată că, în prezent, sumele nefolosite din împrumuturile de la BEI pentru proiectele "Reabilitarea infrastructurii educaţionale în Bucureşti" şi "Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate Bucureşti/ faza I", în valoare