Dezvoltatorii imobiliari care şi-au construit case pe persoană fizică, fentând Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), plătesc acum sume suplimentare ca impozit pe proprietăţile rezidenţiale multiple. Sfârşitul lunii septembrie a însemnat pentru deţinătorii mai multor case un termen de plată care le-a uşurat serios buzunarele. Statele europene aplică însă sisteme de taxare a averii mult mai aspre.
Impozit progresiv: statul pierde mult, săracii câştigă puţin
Grevele şi creşterile de taxe „ruginesc“ guvernele europene
Cei care au construit mai multe locuinţe pe persoană fizică au scăpat ca prin urechile acului de plata TVA retroactiv pentru proprietăţile lor.
Acum însă, aceşti dezvoltatori plătesc impozit pentru fiecare casă în plus în afara celei în care locuiesc. În principiu, dezvoltatorii vizaţi de aceste noi măsuri nu au o problemă cu cuantumul impozitului de plătit, dar le e greu să calculeze cât trebuie să dea acum. VEZI AICI CUM SCAPI DE IMPOZITUL MĂRIT
Un exemplu ar fi Ionuţ Negoiţă, care deţine 300 de astfel de locuinţe. Anul trecut, statul a încasat aproximativ 63.750 de lei de pe urma acestora, iar acum ar trebui să primească 255.000 de lei. La rândul său, Constantin Căpăţână, proprietar al Militari Residence, spune că are în proprietate 1.400 de apartamente şi că cel mai mic impozit plătit înainte de introducerea taxei de solidaritate era de 85 de lei pentru locuinţele de tip garsonieră.
Acum, el trebuie să plătească de patru ori mai mult, adică un impozit total de peste 475.000 de lei (111.760 de euro).
Majorarea impozitelor pe proprietăţile rezidenţiale suplimentare - aşa-zisa „taxă de solidaritate" - a avut oficial la bază raţiunea comună tuturor deciziilor guvernamentale luate de la începutul crizei: creşterea veniturilor bugetare.
În proiectul iniţial de completare a Codului Fiscal, procentele de creştere a taxe