La 20 de ani-lumină de Pământ se află o planetă a cărei gravitaţie le-ar permite oamenilor să meargă pe suprafaţa ei, care are atmosferă şi temperaturi medii situate între -31 şi -12 grade Celsius. E cam frig, spun oamenii de ştiinţă, dar nu atât de frig încât să nu poţi trăi acolo
Şansele ca generaţiile viitoare să colo-nizeze spaţiul extraterestru par acum ceva mai mari. La o aruncătură de băţ de Pământ, vreo 20 de ani-lumină, cer-cetătorii de la Universitatea California au descoperit o planetă pe care sunt şanse de 100% să se dezvolte viaţa.
Descoperirea vine la trei ani după ce astronomii identificaseră, în jurul ace-leiaşi stele, o altă planetă unde condiţiile "de locuit" erau însă ceva mai proaste, scrie cotidianul britanic Daily Mail.
Gliese 581g, în jurul căreia gravitează planeta atât de asemănătoare cu Terra, se află în galaxia noastră, Calea Lactee, şi este o stea pitică, de vreo trei ori mai mică decât Soarele şi de vreo 50 de ori mai rece.
În jurul ei gravitează în total şase planete. Astronomii au botezat planeta locuibilă Gliese 581 g, un nume nu prea bun, după cum recunoaşte şi Steven Vogt, conducătorul studiului realizat la Universitatea California, scrie AFP. "Nu e un nume foarte interesant şi este o planetă foarte frumoasă", a spus el, precizând că a botezat-o, neoficial, cu numele soţiei lui: "Lumea Zarminei".
O parte veşnic în lumină, una în întuneric
Gliese 581 g are o masă de circa patru ori mai mare decât cea a Pământului, între 3,1 şi 4,3, din estimările astronomilor, şi un diametru de 1,2 până la 1,4 ori mai mare. Gravitaţia este asemănătoare cu cea a Terrei, permiţându-i unui astronaut să meargă pe suprafaţa ei fără prea mare efort. Pe Gliese 581 g, anul are 37 de zile, planeta învârtindu-se în jurul stelei sale pe o orbită circulară, pe care o parcurge în 36,6 zile.
Spre deosebire de Pământ îns