Un eveniment cultural, pe placul mai multor categorii de public, este organizat, pentru a treia oară, la Iaşi: Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret (FITCT). Într-o perioadă atât de critică din punct de vedere financiar pentru instituţiile de cultură, acest festival, pus pe picioare de Teatrul Luceafărul, "se ambiţionează să aibă continuitate şi să rămână în top", după cum spune directorul artistic Oltiţa Cîntec.
"Identitatea festivalului o urmează pe aceea a teatrului, fiind o manifestare cu o rază de adresabilitate de la preşcolari la liceeni, studenţi, părinţi, bunici. Fiecare ediţie are ataşată câte o emblemă individualizatoare, în ideea evitării previzibilităţii, pentru împrospătare tematică în fiecare an: 2008 «Diversitate şi dialog»; 2009 - «Inovaţie şi creativitate»; 2010 - «Interconexiuni». FITCT III va sublinia legăturile dintre arte (teatru, muzică, film, arte vizuale), creatori, tendinţe şi curente estetice, culturi naţionale", susţine Oltiţa Cîntec.
Această ediţie, care începe duminică, 3 octombrie (va dura până la 8 octombrie), poartă şi amprenta sărbătoririi a 60 de ani ai Teatrului Luceafărul împliniţi în 2010. Este teatrul care a educat generaţii întregi de spectatori, cu producţii ce au avut atât rol educativ, cât şi estetic. De aceea, la Teatrul Luceafărul vin nu numai copii şi adolescenţi, ci şi mulţi tineri şi adulţi, iar conducerea lui îi remunerează pentru această fidelitate cu spectacole de calitate, reunite, la început de octombrie, sub sigla FITCT. Primele două ediţii au fost "energizante" pentru iubitorii de teatru, oferindu-li-se montări interesante din diverse spaţii geografice şi spirituale. A devenit mai dinamică, datorită "întâlnirilor productive", şi echipa festivalului, contactele cu trupele din mai multe ţări obligând-o la comparaţii. Festivalul se va deschide, aşa cum e şi normal, cu un sp