Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat în şedinţa de astăzi rezultatele obţinute până acum de autorităţile române în combaterea evziunii fiscale. Potrivit unui comunicat al CSAT, au fost aplicate contravenţii în valoare de 18 milioane de euro şi s-au confiscat bunuri în valoare de 32 de milioane de euro. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Deasemenea, s-au mai instituit "măsuri asiguratorii asupra unor bunuri cu valoare de aproape 58 milioane" şi s-au "instituit obligaţii fiscale suplimentare în valoare de 361 milioane euro".
"Nivelul evaziunii este endemic.... Există slăbiciuni majore pe întregul lanţ de colectare. Distorsiuni majore concurenţiale. Unii plătesc şi alţii nu plătesc. Unii sunt puternici şi la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai la cei fraieri", a spus Rădulescu în conferinţa "Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti", a declarat, astăzi, Eugen Rădulescu, directorul direcţiei audit din BNR.
În cadrul CSAT funcţionează un grup de lucru interinstituţional pentru combaterea evaziunii fiscale, creat în baza unei hotărâri CSAT în luna iunie. În şedinţa din 28 iunie, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a prezentat un document de analiză cu privire la practicile de evaziune fiscală şi contrabandă, menţionând că principalele domenii de evaziune fiscală sunt cel agroalimentar, al produselor din alcool şi tutun, al construcţiilor şi al produselor energetice.
La aceeași ședință a CSAT a fost abordată și problema pregătirilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen conform calendarului stabilit. "În cadrul şedinţei au fost trecute în revistă rezultatele foarte bune ale evaluărilor realizate de către Comisia Europeană şi au fost stabilite priorităţile de acţiune pentru perioada următoare. Concluzia discuţiilor au fost că România şi-a respectat toate angajamentele la ac