Peste 500.000 de cai au fost abatorizaţi de comunişti între anii 1958-1965. Din cei 956.000 de cai cîţi avea România în 2005, în prezent au rămas 800.000. Hipodromul de la Ploieşti, singurul din ţară, este în paragină. Carnea de vită este substituită de carnea de cal, în mai multe magazine din ţară. La licitaţia pentru caii de dric din Cluj (înlocuiţi cu două Jeep-uri) nu s-a prezentat decît o persoană. Peste 16.000 de cai diagnosticaţi cu anemie infecţioasă vor trebui sacrificaţi conform unei directive a UE. Exporturile de carne de cal au scăzut cu 25%. Autorităţile Deltei au relansat ideea abatorizării cailor sălbatici care rod scoarţa copacilor din pădurea Letea. Cei 4000 de cai de rasă deţinuţi de statul român mor de foame. În loc să-i producă în hergheliile sale, România importă cai de rasă. Singurul armăsar olimpic din România a ajuns la ferma Jegălia, unde produce urmaşi. România se află pe lista ţărilor în care caii sînt printre cel mai rău tratate animale.
Acestea sînt articolele şi ştirile despre cai pe care le-am găsit în presa ultimilor ani, aşa că am vrut să văd ce s-a schimbat, ce a rămas la fel.
Pauza de trap
După desfiinţarea, în 2000, a Societăţii „Cai de Rasă“ care-l avea în grijă, singurul hipodrom din ţară a fost scos la licitaţie de Consiliul Local Ploieşti şi concesionat, în 2005, Societăţii italiene Ippodromi & Citta, pentru o perioadă de 49 de ani. Cum italienii n-au realizat investiţiile de 4,5 milioane de euro stipulate în contract, hipodromul a trecut în grija Administraţiei Domeniului Public şi Privat. La începutul anului, Primăria Municipiului Ploieşti a anunţat un concurs de proiecte de arhitectură pentru modernizarea hipodromului, urmînd ca în luna martie să se reia şi cursele de trap. Primăria a primit proiectele, a şi desemnat un cîştigător, numai că banii promişi (30.000 de euro) n-au putut fi adunaţi din sponso