Sumele aduse la buget de TVA au crescut în august pentru a treia lună consecutiv, după ce în iulie încasările au urcat cu 17,1%, iar în iunie creşterea a fost de 18% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.
Lunile de vară nu sunt însă singurele din acest an când încasările din TVA au fost pe plus faţă de aceaşi perioadă din 2009. Creşterea vânzărilor din comerţ în perioada Paştelui a adus încasările din TVA pe luna martie în teritoriul pozitiv, majorarea de atunci fiind de peste 15%.
În ceea ce priveşte veniturile din accize, Finanţele susţin că au crescut ca urmare a majorării nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu leu/euro luat în calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum şi a creşterii cuantumului accizei la unele produse.
Pal susţine că majorarea TVA şi scăderea salariilor în sectorul public vor avea efecte pozitive doar dacă reformele structurale vor fi implementate corect, pe toate nivelurile sectorului de stat.
În acelaşi timp, reforma pensiilor reprezintă un element foarte important în procesul de reformă, în condiţiile în care există necesitatea corelării pensiilor cu inflaţia, nu cu salariul mediu. În acelaşi timp, creşterile salariale trebuie corelate cu creşterea productivităţii, a mai spus Pal.
La impozitul pe profit, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale se menţin decalaje importante. Încasările din contribuţii sociale au ajuns după opt luni la 30,7 mld. lei, în scădere cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.
Ce se întâmplă cu cheltuielile?
Cheltuielile de capital au continuat şi în august tendinţa descendentă.
La finele perioadei ianuarie-august s-a înregistrat o scădere de 23,3%, la 9,17 mld. lei.
"Soluţiile corecte pentru respectarea ţintei de deficit ţin mai ales de tăierea cheltuielilor inutile, iar investiţiile nu intră în această categorie. In