Statistică deloc măgulitoare pentru România : puţin peste jumătate din populaţie era racordată anul trecut la sistemul public de alimentare cu apă, potrivit INS. Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Răzvan Murgeanu spune la RFI că lucrările continuă, dar situaţia este delicată, din cauză că locuitorii din mediul rural nu vor să se branşeze la sistemele de canalizare.
Statistică deloc măgulitoare pentru România : puţin peste jumătate din populaţie era racordată anul trecut la sistemul public de alimentare cu apă. Iată ce arată datele Institutului Naţional de Statistică, în contextul în care România a construit anul trecut o mie de kilometri de reţele de canalizare, din cele 30 de mii, câte mai are de realizat până în 2018, potrivit normelor europene.
Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Răzvan Murgeanu (audio) spune la RFI că lucrările continuă, dar situaţia este delicată, din cauză că locuitorii din mediul rural nu vor să se branşeze la sistemele de canalizare.
"Sătenii au o reticenţă în a se branşa la apă, pentru că trebuie să o plătească. Şi atunci avem această problemă, care e fundamentală. Faci aducţiuni şi ele devin viabile în momentul în care cel puţin jumătate dintre locuitorii unei localităţi se branşează la sistemul de apă. La noi, în mediul rural există cutuma asta : "dacă eu sap o fântână în curte, e apa mea". În marea majoritate din cazuri, în momentul ăsta, apa aceea din primul strat de freatic nu mai este bună de băut, din cauza poluării excesive", explică Răzvan Murgeanu.
La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populaţiei deservite de sistemul public de alimentare cu apă o are regiunea Bucureşti-Ilfov, cu un procent de 76%, urmată de regiunea Sud-Est, cu 62%. Răzvan Murgeanu, despre branşarea populaţiei la reţeaua de apă.
Statistică deloc măgulitoare pentru România : puţin peste jumăt