Credite bancare pentru proiecte de birouri? O raritate în ultimii doi ani, condiţiile de acordare fiind mult mai greu de îndeplinit, spun dezvoltatorii. O serie de companii au găsit "portiţa europeană" prin care pot face rost de o parte din bani. Procedura este destul de lungă şi complicată, dar fondurile nerambursabile "fac cu ochiul" tot mai multor investitori. Şi fondurile alocate, aproape 300 de milioane de euro, nu sunt neglijabile.
Până la sfârşitul lunii august opt companii au primit "undă verde" pentru a demara construcţia de spaţii de birouri cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional (POR), domeniul 4.1 "Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală. "
Bugetul alocat acestui domeniu pentru perioada 2007-2013 se ridică la 274,4 mil. euro, iar cele opt companii au obţinut aprobare pentru fonduri nerambursabile de circa 35 de milioane de euro, respectiv doar 12% din total.
Cele mai mari fonduri nerambursabile pentru acest gen de proiecte au fost de 11-12 milioane de euro, dar şi mici antreprenori au apelat la acest gen de finanţări pentru a-şi dezvolta afacerile.
Astfel, compania Camion Logistic din Bucureşti, care operează un service pentru autocamioane, intenţionează să construiască un complex de clădiri în zona Bolintin-Deal, la kilometrul 23 al autostrăzii Bucureşti-Piteşti, pentru care a obţinut o finanţare europeană de 8,4 milioane de lei (2,1 mil. euro). Structura va fi formată dintr-o hală service de 2.500 de metri pătraţi, o magazie de piese de schimb şi o clădire de birouri cu trei etaje şi o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi în care vor lucra aproximativ 100 de persoane.
Compania a depus proiectul denumit "Centru multifuncţional de dezvoltare a afacerilor" la începutul lui 2009, iar în acest an în aprilie a fost semnat contractul cu autoritatea