Turiştii pot vizita, în comuna Ribiţa, locul în care a crescut conducătorul răscoalei ţăranilor transilvăneni. Satul Crişan poate găzdui o inedită lecţie de istorie, întrucât acolo s-a născut unul dintre liderii răscoalei din 1784.
Aflată în comuna Ribiţa, la aproximativ 15 kilometri de municipiul Brad, „Casa memorială Crişan” păstrează o mostră unică din istoria răscoalei conduse de Horia, Cloşca şi Crişan. În satul care odinioară se numea Vaca (actualmente numit Crişan după numele eroului martir) s-a născut Crişan, cel care împreună cu Horea şi Cloşca sunt cunoscuţi în istorie drept conducători ai Răscoalei ţăranilor români din Transilvania, din anul 1784. Crişan s-a născut în anul 1732, în casa care a dăinuit până în anul 1935. Pe baza unor fotografii şi a tradiţiei, în anul 1979, casa în care s-a născut Crişan a fost reconstruită, fiind amenajată ca şi casa memorială.
Obiecte din secolul XVIII
Cei care ajung acolo pot vedea arhitectura specifică a începutului de secol XVIII. Clădirea are fundaţia din piatră, unde este şi pivniţa, iar cele două camere şi cămara sunt din bârne de lemn, casa fiind acoperită cu paie. Într-o primă cameră sunt prezentate succint câteva date şi documente privitoare la istoria locală, contextul economico-social din Transilvania în preajma Răscoalei şi principalele evenimente legate de aceasta. Este subliniată contribuţia lui Crişan la această mare ridicare a românilor transilvăneni pentru drepturi sociale şi nationale şi tragicul sfârşit al celor trei conducători, Horea,Cloşca şi Crişan. A doua cameră este o încercare de reconstituire a unui interior de casă de secol XVIII, iar în cămară sunt expuse obiecte şi unelte specifice epocii şi locului. În faţa Casei memoriale se găseste bustul lui Crişan, operă a sculptorului Marcel Olinescu, lucrarea fiind realizată în anul 1929.
O luptă împotriva constrânger