Cursurile pentru medicii care lucrează în serviciile de urgenţă sunt o necesitate, spune la RFI Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi coordonatorul SMURD. Cei mai mulţi angajaţi de la Ambulanţă şi de la unităţile de primire urgenţe nu au competenţe în domeniu, pentru că atunci când au primit posturile, nu se făceau astfel de pregătiri. Vezi în ştire ce obligaţii au medicii de la urgenţe faţă de pacient.
Cursurile pentru medicii care lucrează în serviciile de urgenţă sunt o necesitate, spune la RFI Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi coordonatorul SMURD.
Cei mai mulţi angajaţi de la Ambulanţă şi de la unităţile de primire urgenţe nu au competenţe în domeniu, pentru că atunci când au primit posturile, nu se făceau astfel de pregătiri. O nouă serie de cursuri destinate medicilor e în desfăşurare, iar de la anul vor fi specializaţi asistenţii medicali, spune Raed Arafat:
"Suntem în faza în care instruim instructorii iar de anul viitor începem primele serii de pregătire pentru asistenţii medicali de pe ambulanţă…Asistenţii nu prea au atestate pentru că nu s-au făcut până acum (n.r cursuri de specializare)".
Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii mai spune că pentru a preveni exodul cadrelor deja specializate, cei care participă la cursuri sunt obligaţi să rămână cel puţin doi ani în sistem.
Între timp, Ministerul pregăteşte un nou set de reguli pentru a elimina situaţiile în care un pacient e plimbat de la un spital la altul, din diferite motive.
Raed Arafat subliniază că, potrivit legii, un spital care nu poate acorda asistenţă medicală unui pacient – indiferent de motive, are obligaţia de a găsi un alt spital care să îl primească.
Nu Salvarea, pacientul sau rudele acestuia au obligaţia de a găsi un spital disponibil, ci medical de la prima cameră de gardă la care ajun