Sectorul utilităţilor din România se plasează pe locul al patrulea într-un clasament în funcţie de competitivitate, care cuprinde cele mai importante şase state din Europa Centrală şi de Est (ECE), realizat de Economist Intelligence Unit (EIU). După două decenii de tranziţie postcomunistă, Cehia prezintă cel mai ridicat nivel de deschidere al sectorului de utilităţi, urmată de Ungaria, Slovacia, România, Polonia şi Rusia.
În privinţa competiţiei din domeniul gazelor naturale, România se plasează pe poziţia a doua, în urma Cehiei. Pieţe ale gazelor naturale mai puţin competitive ca România au Ungaria, Polonia, Slovacia şi Rusia. Pe segmentul de electricitate, România este depăşită de Polonia şi Cehia, respectiv se plasează în faţa Rusiei, Slovaciei şi Ungariei.
Pe hârtie, sectorul producţiei de electricitate din România este foarte competitiv, notează EIU, însă în realitate acesta este la un nivel inferior celui optim. În pofida unor privatizări şi dezvoltări de capacităţi private de generare a energiei, 85% din producţie rămâne, încă, sub controlul statului, factor care limitează competiţia.
Importurile de gaze naturale ale României, care au crescut constant în ultimii douăzeci de ani, se află sub controlul grupurilor rus Gazprom şi german Wintershall, care controlează în comun companiile intermediare WIEE şi Wirom Gas. Statul a încercat să diversifice importurile, se arată în raport, dar cea mai mare parte a gazelor cumpărate de pe piaţa externă provin încă din Rusia.
Statele din Europa Centrală şi de Est se îndreaptă către o deschidere reală a pieţelor gazelor naturale şi electricităţii, potrivit studiului, schimbările fiind susţinute de o combinaţie de investiţii ale companiilor din Europa de Vest, apariţia de noi investitori şi cerinţele Uniunii Europene de separare a activităţilor de distribuţie de cele de producţie a energiei. @