Cu cât carnea e mai închisă la culoare, cu atât conţine mai mult fier şi, potrivit nutriţionistului Maggi Elena Casapu, e bine s-o includem, măcar o dată pe lună, în mâncărurile pe care le preparăm. Muşchiul sau ficatul de vită sunt cele mai indicate, însă absenţa lor poate fi compensată cu ouă, legume verzi ori nuci.
Friptură de viţel cu spanac sotat
INGREDIENTE (pentru o porţie): 300 g antricot de viţel, 100 g spanac, 5 g usturoi, un gram de sare.
MOD DE PREPARARE: antricotul se pune la fript într-o tigaie, de preferat din fontă (e foarte important să aibă mânerul rezistent la temperaturi mari), două minute pe o parte şi două minute pe cealaltă. Se pune apoi în tavă, se introduce în cuptorul încins la 200 de grade Celsius şi se lasă acolo, fără să mai fie întors, alte cinci minute. Carnea se scoate apoi pe o farfurie încălzită şi se lasă “să se odihnească” cinci-şase minute acoperită cu o folie de aluminiu. Spanacul şi usturoiul se pun împreună tot într-o tigaie antiaderentă, se condimentează cu sare şi se sotează 3 minute. Antricotul se feliază şi se serveşte pe un pat de spanac.
Ouă umplute
INGREDIENTE: patru ouă fierte, trei linguri de maioneză, o lingură de smântână, sare şi piper alb, după gust.
MOD DE PREPARARE: ouăle fierte tari se lasă să se răcească, se curăţă şi se taie în două. Gălbenuşul se pune într-un castronel şi se amestecă bine cu maioneza şi cu smântâna. Se condimentează şi se omogenizează până când devine o pastă fină, fără cocoloaşe. Compoziţia se pune într-un aparat de ornat torturi sau într-o punguţă tăiată la un colţşi se aşază circular în “bărcuţele” din albuş. Se servesc reci.
Ciocolată cu nucă
INGREDIENTE: 250 g zahăr, 250 g lapte praf, 200 g unt, 50 g cacao, 150 ml apă, esenţă de rom, 100 g miez de nucă.
MOD DE PREPARARE: apa şi zahărul se pun la fier