Energizanţi şi adevărate bombe antioxidante, strugurii, în orice formă ar fi ei consumaţi, inclusiv sub formă de vin, ne menţin tineri şi ne protejează sistemul circulator. Au însă şi câteva contraindicaţii.
7 boli prevenite cu struguri
Emblemă a toamnei, alături de gutui, strugurele este, pe bună dreptate, unul dintre cele mai studiate fructe de către cercetători. Asta pentru că de-a lungul timpului i s-au descoperit nenumărate virtuţi terapeutice, de la capacitatea de a menţine sănătatea vaselor de sânge şi a inimii până la proprietatea de a păstra tinere ţesuturile. De altfel, strugurii au fost folosiţi pentru frumuseţe şi pentru prelungirea tinereţii de pe vremea Cleopatrei şi Elenei din Troia. Iată de ce aceste fructe sunt adevăraţi aliaţi ai sănătăţii şi ai longevităţii.
Conţin o varietate de antioxidanţi
Cei mai importanţi nutrienţi din compoziţia strugurilor sunt vitaminele A, C, B6 şi B9 şi mineralele esenţiale precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul şi seleniul. De asemenea, aceste fructe se remarcă prin categoria variată de antioxidanţi din compoziţie, dintre care cele mai importante sunt delfinidina şi resveratrolul, care neutralizează efectul radicalilor liberi şi care previn oxidarea celulară, principala cauză a îmbătrânirii premature.
Strugurii albi conţin o cantitate mai mică de antioxidanţi decât cei roşii
1 Afecţiunile cardiovasculare - prin substanţele pe care le conţin, strugurii cresc nivelul de nitric oxide din sânge, cu rolul de a preveni formarea blocajelor pe artere, reducând astfel riscul de infarct şi de accident vascular cerebral. În plus, pterostilbenele din struguri împiedică oxidarea colesterolului „rău" (LDL) şi reduc nivelul colesterolului total.
2 Tulburările digestive - datorită conţinutului de acizi organici, de zahăr şi de celuloză, strugurii sunt recunoscuţi ca f