CONFERINŢĂ BNR-REVISTA CAPITAL. Oficialii băncii centrale susţin menţinerea cotei unice la nivelul actual şi o mai bună colectare a veniturilor din TVA pentru acoperirea găurilor pe care le are bugetul. Sursa: CODRIN PRISECARU
Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) susţin că impozitarea progresivă nu reprezintă o soluţie pentru salvarea bugetului de deficit. În schimb, păstrarea cotei unice de impozitare ajută firmele şi atrage investitorii.
"Modificarea cotei de impozitare nu va schimba în mod semnificativ nivelul veniturilor bugetare. Deci în niciun caz nu putem vorbi despre impozitul pe venit ca despre o sursă de echilibrare a veniturilor bugetare", a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de audit din banca centrală, ieri, la conferinţa "Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti", organizată de BNR şi revista "Capital".
Potrivit lui, cea mai importantă măsură de politică fiscală din ultimii ani a fost reducerea impozitului pe profit şi pe venit, care a dus la încasări mai mari la vistieria statului.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Mugur Isărescu, despre starea economiei VIDEO evz.roVezi mai multe Claudiu Şerban: Dorim simplificarea procedurilor de angajare şi de concediere VIDEO evz.roVezi mai multe Eugen Rădulescu: Mai mulţi bani la buget dacă ar exista voinţă politică VIDEO evz.roVezi mai multe Gabriel Biriş: "Cele mai privilegiate sunt PFA care obţin veniturile din IT" VIDEO evz.roVezi mai multe Isărescu: Sunt pentru ieftinirea creditelor
Mai mulţi bani din TVA
Soluţia pe care o propune Rădulescu este o mai bună colectare a TVA. "Numai din TVA, dacă ar exista voinţă politică şi am colecta aşa cum colectează bulgarii, am avea un plus de 3% din PIB, echivalent cu tot impozitul pe venit", a adăugat oficialul BNR.
Social-democraţii au propus recent o va