Schimbarea sistemului de compensare în defavoarea pacienţilor a fost amânată. Măsura ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 octombrie şi prevedea că doar cele mai ieftine medicamente din fiecare categorie se vor elibera gratuit. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decis să păstreaze, însă, vechile listele cu medicamente neschimbate.
Schimbarea sistemului de compensare în defavoarea pacienţilor a fost amânată. Măsura ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 octombrieşi prevedea că doar cele mai ieftine medicamente din fiecare categorie se vor elibera gratuit. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decis să păstreaze, însă, vechile listele cu medicamente neschimbate.
Asociaţiile pacienţilor negociază cu cei de la Casă noul sistem de compensare a medicamentelor încă din vară. Conducerea Casei, rămasă fără bani – pe fondul crizei, a dispus o serie de noi măsuri, contestate de pacienţi.
Modificarea sistemului de compensare a medicamentelor a fost prezentată ca o decizie fără implicaţii asupra pacienţilor. Reprezentanţii CNAS au subliniat că oamenii primesc medicamente care conţin substanţa activă de care au nevoie, cele mai ieftine, însă.
Bolnavii – de celaltă parte – acuză că cele mai ieftine medicamente sunt cele mai vechi produse, cele mai ineficiente şi care au efecte secundare greu de suportat. Drept urmare, bolnavii aveau două variante: fie îşi schimbă tratamentul, fie îl plătesc.
De la 1 iulie, dispoziţia a intrat în vigoare pentru mai multe categorii de produse: aşa numitele liste A şi B – afectaţi, vreo 4 milioane de oameni. Pe lista C erau bolnavii cronici. Deşi iniţiat Casa a promis că aceştia nu vor fi afectaţi, a revenit asupra deciziei, anunţând că la 1 octombrie, măsura se extinde şi pentru ei.
Preşedintele Coaliţiei Bolnavilor Cronici din România, Cezar Irimia, spune la RFI că lista publicată vineri, 1 octombrie