Redresarea rapidă a Turciei de pe urma crizei mondiale dă un nou impuls planului guvernului de a transforma Istanbulul într-un centru financiar internaţional care să rivalizeze cu Dubaiul sau chiar Londra, potrivit lui Ali Babacan, viceprim-ministru al Turciei, scrie The Wall Street Journal.
Oraşul în plină dezvoltare cu peste 13 milioane de locuitori este motorul unei redresări bazate pe consum ce a adus Turcia lângă China din punct de vedere al creşterii din trimestrul doi, cu o rată anuală de 10,3%. Sectorul bancar al Istanbulului s-a aflat în centrul acestui succes, iar un studiu realizat recent indică Istanbulul drept centrul financiar cu cea mai rapidă rată de creştere din lume.
Ce le stă turcilor în cale
Totuşi, planul Turciei pentru Istanbul se loveşte de obstacole importante. Economia turcă este mică raportată la cea a Chinei, a cărei simplă mărime a impulsionat centre financiare ca Shanghai şi Hong Kong.
Dubaiul a reprezentat pe de altă parte singura opţiune viabilă într-o perioadă în care economiile bazate pe petrol din Orientul Mijlociu dispuneau de lichidităţi importante, spune Edward Lazear, fost consilier în cadrul administraţiei lui George W. Bush. Londra şi New Yorkul între timp s-au bucurat de "inerţie" şi sute de ani de "aglomerări" de talente şi resurse. "Este posibil pentru Istanbul, dar acest statut este greu de atins", spune Lazear.
"Ştim că avem multe de făcut", spune Babacan, care este şi ministru al economiei. Totuşi, el crede că Turcia are de partea sa poziţia geografică, o tradiţie de mii de ani ca şi centru comercial şi o tendinţă de transferare a banilor şi puterii dinspre Vest către Est. Criza financiară internaţională n-a făcut decât să sporească atractivitatea Istanbulului, spune oficialul. Turcia are un sistem financiar care a fost "testat" în timpul crizei, trebuind remarcat faptul că guvernul nu a fos