Băncile nu sunt dispuse să accepte ştergerea parţială a datoriei în cazul companiilor cu probleme financiare, astfel că o restructurare a finanţării înseamnă doar prelungirea termenului de rambursare, spune Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Practicienilor în Insolvenţă. În aceste condiţii, multe companii cedează sub presiunea datoriilor prea mari şi ajung în insolvenţă.
"Băncile nu sunt fericite cu restructurarea în sensul unui hair-cut (ştergerea unei părţi din datorie - n. red.), fiind de acord doar atunci când este extrem de clar că prin procedura falimentului ar obţine mai puţin decât prin reorganizarea datoriei", a spus Stănescu la seminarul "Insolvenţa - Soluţii financiare. Soluţii juridice".
Astfel, el spune că în general ajustarea valorii datoriei tinde spre zero, băncile arătând o deschidere mai mare pentru negocierea valorii datoriei doar după deschiderea procedurilor de insolvenţă.
Totuşi, pe piaţă au existat şi cazuri sonore de companii pentru care băncile au acceptat reducerea datoriei, însă în cadrul procedurii de insolvenţă. Diferenţa este dată de garanţiile deţinute. În cazul insolvenţei retailerului Flanco, ING, UniCredit Ţiriac şi BRD au recuperat 90% din datoriile pentru care aveau garanţii şi care au fost acceptate la masa credală, adică aproape 11 milioane de euro. În schimb, cele trei bănci nu au recuperat niciun euro din creanţe de circa 21 mil. euro, pentru care nu aveau garanţii. Compania a încheiat procesul de insolvenţă în doar opt luni, după ce a reuşit să atragă investitori noi, care au venit cu bani.
Stănescu spune că şansele unei companii intrate în insolvenţă de a reuşi să îşi reorganizeze cu succes operaţiunile sunt încă mici, iar procesul se poate prelungi pe mai mulţi ani. "În prima jumătate a anului 2009, aveam finalizate 2% din numărul total de dosare. Acum am început să mergem spre o ţintă de 10%. Media