Medicii atrag atenţia că ciupercile pot fi otrăvitoare şi se aşteaptă la un val de îmbolnăviri în următoarele zile.
Zeci de vânzători ambulanţi se înghesuie lângă Piaţa Centrală să-şi vândă ciupercile culese din pădurile de la marginea oraşului. Preţurile variază între 4 şi 7 lei pe kilogram în funcţie de mărimea bureţilor. Vânzătorii sunt dispuşi să se tocmească. Niciunul dintre ei nu are autorizaţie să vândă aceste produse şi nici nu poate garanta cu acte că marfa este comestibilă. „Normal că sunt bune, că doar nu culeg de azi de ieri ghebe. Nu am nevoie de certificate. Lumea oricum ştie care sunt bune şi care sunt otrăvitoare, pentru că majoritatea au trăit la ţară“, a spus tanti Maria, una dintre precupeţe.
Opinticii şi ghebele se vând ca pâinea caldă chiar dacă sunt ţinute în condiţii improprii, pe trotuar sau în portbagajul maşinii. Orăşenii nu se gândesc o clipă că aceste ciuperci ar putea să-i bage în spital. Atraşi de preţurile mici, toţi vor să-şi facă provizii pe iarnă. „Nu au cum să fie otrăvitoare. An de an am cumpărat şi nu am păţit nimic“, a spus Viorica Pintilei, pensionară.
Îşi pasează responsabilitatea
Chiar dacă ciupercile pot pune în pericol sănătatea oamenilor, administratorii pieţei nu au luat nicio măsură pentru stoparea acestui tip de comerţ. „Noi nu le permitem accesul în piaţă, dar vând pe trotuare lângă piaţă. Poliţia Comunitară trebuie să ia măsuri pentru că vând ilegal pe domeniu public“, a declarat Gheorghe Pricopie, director la UrbanServ. Niciun comerciant nu a fost sancţionat până acum pentru vânzarea ilegală a ciupercilor.
Cadrele medicale atrag însă atenţia că ciupercile vândute pot fi otrăvitoare din cauza ploilor din ultima perioadă. „Consumarea ciupercilor fără certificat de calitate prezintă un risc foarte mare. 50% din cei care consumă se pot îmbolnăvi. Din intoxicaţia cu ciuperci